Vetélkedő 3. forduló hírek, 2010. december


3. forduló képe: Mit látunk a képen? Nagyításhoz klikk a képre.
3. forduló képe: Mit látunk a képen? Nagyításhoz klikk a képre.
Rákos Péter képe. Nagyításhoz klikk a képre.
Rákos Péter képe. Nagyításhoz klikk a képre.
Kende Ági weben találta. Nagyításhoz klikk a képre.
Kende Ági weben találta. Nagyításhoz klikk a képre.


A decemberi vetélkedő helyes megfejtése:
A decemberi kép a webmestert is megtréfálta. Végül a megfejtések mérlegelésével a helyes megfejtés az, hogy a kép a Tassi zsilipet ábrázolja. Minthogy a tassi zsilip megsérült az 1956-os jeges ár során, a kitűzött kép nem hasonlít a tassi zsilip jelenlegi képéhez, viszont nagyon hasonlít a Kvassay zsiliphez. Feltehetően egységes tervet követve építették.

A helyes megfejtések:
Kende Ági ezt küldte: Az 1950 körül készült képen a Tassi zsilip látható, még az 1956-os jeges árvíz előtt. A hajó az RSD-ről (Ráckeve-Soroksári Duna) zsilipel ki a Duna felé.
A Csepel-sziget alsó torkolatnál, a Duna 1586,0 fkm szelvényében, Tassnál, 1926-1928 között épült meg a hajózsilip, a vízleeresztő zsilip és az erőomű műtárgycsoport. Az 1956-os jeges árvíz alkalmával a Tassi erőmű melletti árvízvédelmi célú parapetfal tönkrement, így az átzúduló víz tönkretette az erőművet és a tápzsilipet. A megrongálódott Tassi-vízerőműre valamint tápzsilipre műszaki és gazdaságossági számításokat végeztek, s ezek alapján az elbontás mellett döntöttek. Az R/S/D-ből történő vízlevezetésre a Tassi-hajózsilipet alakították át, először fix küszöbű, majd később billenőtáblás megoldásúvá. Azóta a vízleeresztés és a hajózás az átalakított hajózsilipen történik. (http://www.kdvkovizig.hu/rsd_tassi_zsilip.htm)
Találtam az interneten egy nagyon hasonló szögből készültet itt az oldal alján: http://www.kisdunainagyhajok.hu/kis-dunai_zsilipek/tassi-zsilip.php

Kovács Péter megoldása: Szerintem a Tassi-zsilip felvízi kapuja van a képen az 1956-os jeges árvíz bekövetkezése előtti időből. Ma ez teljesen másként néz ki, mivel az 1926-28 között épült műtárgyat az 1956-évi jeges árvíz megrongálta. Átszakadt a védvonal, és az erőmű épülete beleborult a Dunába, a duzzasztómű megrongálódott. A sérült elemeket később elbontották, a hajózsilipet átépítették: felvízi kapuját először fix küszöbű, majd billenőtáblás duzzasztóművé alakították. A Műtárgyat jelenleg a KDV-KÖVIZIG üzemelteti.

Rákos Péter írta: a) megoldás: a kép a tassi zsilipről készült. b) megoldás: a kép a Kvassay zsilipről készült, de a rejtvénykép az eredeti tükörképe.

A vetélkedő pontállása a harmadik forduló után:
  Megelőző pontok Ebben a fordulóban Összesen
Bertók Péter 1 0 1
Kende Ágnes 8 1 9
Kovács Péter 1 1 2
Ladányi József 1 0 1
Nyíri-Balogh Éva 5 0 5
Rákos Péter 8 1 9
Rendes Balázs 1 0 1
Stadler János 2 0 2


Nyeremények:
Ebben a fordulóban a közjegyző elött lezajlott sorsolás eredményeként, a helyes megfejtésért 1 Sport szeletet nyert Rákos Péter.
A nyeremény Hoffer Jánostól (webmaster) vehető át.

vissza a főoldalra