Eredmények, hírek 2013


További (korábbi) évek eredményei megtekinthetők itt: 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018.Támogatóink 2013-ban

Evezős klubunk társadalmi szervezet, működését kizárólag a tagdíjakból és támogatásokból fedezi.
Támogatóink 2013-ban:
Köszönjük.


2013. március óta Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatja klubunkat 2013. március

2013. márciusától az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatási szerződés keretében komoly anyagi támogatást nyújt a Külker Evezős Klub Óbudának céljaink, programjaink megvalósításához.

Ennek fejében (az egyebek mellett) 2013. május 4-én részt vettünk az "Óbuda vízreszáll" sportesemény szervezésében és magán az eseményen. 2013. őszén megszervezzük a III. kerületi Diákolimpia keretében az ergométeres evezés versenyét.


Támogatóink 2013-ban


Evezős klubunk társadalmi szervezet, működését kizárólag a tagdíjakból és támogatásokból fedezi.
Támogatóink 2013-ban:
Köszönjük.


Klub sikerek az osztrák nyílt országos ergométeres bajnokságon (Preil Róbert írása) 2013. január 20.

Egy hónappal a magyar ergó bajnokság előtt került megrendezésre a verseny osztrák megfelelője 2013. január 20-án. A klub versenyzői Lőrincz Attila vezetésével részt vettek a Bécsben tartott megmérettetésen, melyen kiemelkedő eredményeket értek el. Részletek ...

Síelés hegynek fölfelé?! Írta: Preil Róbert 2013. február 12.


Véget ért a Szlovákiában tartott kéthetes sífutó tábor, mindenki épen és egészségesen hazatért. Kétségkívül jó kizökkenni a téli edzések egyhangúságából, megtörni a hosszú ergón leevezett kilométerek monotonitását. A kiegészítő edzések fontos szerepet játszhatnak a sportolók felkészülésében. Nem elhanyagolható pszichológiai hatásuk mellett úgy javíthatják a sportoló erőnlétét, hogy közben csökkentik az egyoldalú terhelés okozta sérülések veszélyét. Számos mozgásforma lehet hasznos kiegészítője az evezős edzéstervének, az egyik éppen aktuális idényjellegű sportág ezek közül a sífutás. Részletek ...


Külkeres sikerek a XXIII. Országos Evezős Ergométer Bajnokságon Írta: Preil Róbert 2013. február 23.


Evezős körökben február vége egyet jelent az országos ergó bajnoksággal. Idén 23-án került megrendezésre, Győrben - zsinórban másodszor - összesen 19 különböző versenyszámmal. A Fáth András és Lőrincz Attila által felkészített külkeres csapat jól szerepelt, versenyzőink gyakran állhattak föl a dobogóra. Részletek ...


Irány a Duna! 2013. március 5.

Örömmel jelentjük, hogy március 2-án vízre került a Klub stégje, ezzel megnyílt a lehetőség a vízre szállásra. Persze voltak, akiket a stéghiány sem tartott vissza: hála a gumicsizma hatalmának sokan téli evezéssel igyekeztek úrrá lenni elvonási tüneteiken.

Ami pedig igazán örömteli, hogy ez a bejegyzés szinte nem is bír hírértékkel (a klubtagok számára) annyira sokan lent voltak a vízre helyezésnél. Köszönjük mindenkinek a részvételt, a 2013-as evezős idényre pedig szélcsendes vizet és jó evezést kívánunk.


Beszámoló a 2013-as kis- és csapathajós válogató versenyről Írta: Preil Róbert 2013. április 17.


Április 13-án és 14-én a Velencei-tavi evezős pályán került megrendezésre idén a kis- és csapathajós válogató verseny, amelyen klubunk versenyzői kiemelkedően teljesítettek. Részletek ...


Tájékoztató a Külker 2013-as közgyűléséről Írta: Preil Róbert 2013. április 22.


Április 19-én 5 órától tartotta meg klubunk az éves rendes közgyűlését. A főbb témakörök az előző évi beszámolók, az új tagok megválasztása, a jövő évi tervek és a 2013-as költségvetési terv megvitatása voltak. Részletek ...


Sport XXI Országos Döntő és Utánpótlás Ergométer Bajnokság Írta: Preil Róbert 2013. április 22.


Klubunk tavaly ősztől kezdve járta a kerületi iskolákat, hogy 500 méteres ergó teszttel felmérje a felső tagozatos diákokat. A legjobb eredményeket produkáló nebulók továbbjutottak a fővárosi döntőbe, az ott jól teljesítő tanulók pedig kvalifikálták magukat a múlt hétvégén tartott Országos Döntőbe. Részletek ...


Mihály Tibor klubelnök kitüntetése 2013. május 4.


2013. május 4-én Mihály Tibor klubelnök az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattól Hidegkúti Nándor Emlékplakettet kapott a kerület sportéletéért és hírnevéért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. A kitüntetést Bús Balázs polgármester adta át.


A Külker nyerte a Pünkösdi Regatta vándorserlegét Írta: Preil Róbert 2013. május 22.


Pünkösd hétfőjén került megrendezésre a Vízügyi Sport Club és a Ganz Villamossági Evezős Klub közös szervezésében a Móritz László Emlékverseny (Pünkösdi Regatta). A versenyzők az 1000 méteres távon tehették próbára tudásukat, a verseny után pedig bográcsgulyás várta a résztvevőket. Részletek ...


Válogatott mezben a Külker Evezős Klub Óbuda versenyzői Írta: Preil Róbert 2013. május 22.


A Kis- és Csapathajós Válogató Versenyen elért nagyszerű eredmények után Lőrincz Attila női csapata a dr. Simády Béla emlékversenyen is tarolt, ezzel kivívták a további nemzetközi versenyeken való indulás jogát – immár válogatott színekben. Részletek ...


Hírek a 2013-as Ifjúsági Európa Bajnokságról Írta: Preil Róbert 2013. május 25.


Idén Fehéroroszországban, Minszkben rendezték meg a Ifjusági Evezős Európa Bajnokságot, ahol magyar színekben külkeres versenyzők is indultak ma Szomják Fruzsina és Preil Vivien személyében. A lányok kétpárevezősben mérték össze tudásukat az európai nemzetek legjobbjaival. Részletek ...


Jön az árvíz, gyertek menteni a klub vagyonát!!! 2013. június 2.


Az előrejelzések szerint 8 méternél magasabb víz lesz, ami azt jelenti, hogy az épületekbe be fog folyni, így azokat ki kell üríteni!
2013. június 3-án (hétfőn), 4-én (kedden), és jó esetben még 5-én (szerdán) is) délután 3-tól gyertek pakolni. Minden segítő kézre szükség van, mert rengeteg a rámolni való! A hajók, és lapátok egy részét tréleren elvisszük a hétvégén megrendezésre kerülő velencei versenyre. A klubban maradt eszközöket is biztonságba kell helyezni.
Feladatok: a csónakház kipakolása, a kertben lévő hajók elhelyezése, a hátsó kabinsor bútorainak szétszedése, a társalgó, az edzői szoba, az iroda és a gondnoki lakás bútorainak az öltözőkbe való felköltöztetése az emeletre, a konditerem és a műhely felpakolása.
Arra kérünk mindenkit, hogy a helyhiány miatt az öltözőkben lévő holmiját cipőt, papucsot, ruhaneműt, törölközőt tegye be a szekrényébe, vagy vigye haza.


Hajózási tilalom van a Dunán!!! 2013. június 6.Gyertek takarítani, visszapakolni!!! 2013. június 15.


Nagy szükség van minden kézre. Gyertek takarítani, a csónakházat visszarendezni, a hajókat lemosni, helyretenni, a lapátokat a helyükre tenni, az öltözőkben elhelyezett dolgokat visszatenni a helyükre! Csizma, munkaruha van, reggeltől estig van kint valaki, aki megmondja, hogy mi a legsürgősebb tevékenység. Hozzatok még segítő kezeket, családtagok, barátok szívesen vannak látva. Minden munka előreviszi azt, hogy újra lehessen evezni.


Világbajnoki cím a Masters' Regattán Varese, 2013. szeptember 5-8.


A férfi kétpárevezős E kategóriájában a Fehér András, Szabados Miklós páros 3:38,27-es eredménnyel világbajnok lett az idén Vareseben (Olaszország) rendezett veterán világbajnokságon. 7,39 másodperc előnnyel futottak célba. Gratulálunk!

Angelus Róbert evezőstársunk küldte 2013. szeptember 9-én 2013. szeptember 9.


Apám (Miklós) mai 104-ik születésnapján előtt kilátogattunk Rómaira. Anyámmal (Edit, idén februárban volt 100 éves) jót nosztalgiáztak. Felidézték, mi és hogyan volt egykor a Rómain és a Dunapartokon. Megmutatták, hogy több mint 60 éve engem hogyan tanítottak kormányozni a kiel-boatjukban. És persze sok történet a dublózásaikról…

A kismotoron az utánpótlás.Fáth András edzőnk távozik a klubtól 2013. szeptember 10.


Kedves Külkeresek!

12 év Külkeres edzői munka után, nem kevés tépelődést követően, mint azt már valószínűleg tudjátok, elhagyom a klubbot. 12 év hosszú idő, tartalmazott szép élményeket, eredményeket, gondokat, betegséget, csalódásokat.


Döntésemet, sok tényező befolyásolta. Benne van a korom, egészségi állapotom, az utolsó év sikertelensége, a versenyzőim, enyhén szólva mérsékelt hozzáállása, talán egy kicsit a nem kellő tisztelet hiánya, az utolsó év kaotikus állapotai (pl. árvíz).

Bizonyos különbségek mutatkoztak az evezés szakmaiságát illetően a vezetés és az általam képviselt elképzelés között, és mivel soha nem élveztem a teljes bizalmat, ezen elképzelések érvényesítésében, inkább visszavonulok.

A jövő úgyis el fogja dönteni a helyes irányt, ami a gyenge magyar evezős sportot remélhetőleg kivezeti ebből az állapotból, és egyszer talán újra a siker sportágak napos oldalára vezeti.

Hogy merre visz az utam? Az edzősködést, ami lételemem, hobbim, hivatásom, még nem szeretném abbahagyni, talán van még néhány évem ebből a szolgálatból. A Csepel Evezős Klub hívását elfogadva, egy fogaskerék kívánok lenni ott, ahol a legszebb sikereimet értem el, és 22 évet töltöttem, és talán a sok-sok éves tapasztalataimat is fel kívánják használni.

Végezetül engedjétek meg, hogy tanácsként útravalóul, ne a "túl" korai kezdést, a korai versenyeztetést, hanem a gondos kiválasztást, az általános fizikai felkészítést, a szelekciót, a nemek közötti azonos feltételrendszert, a nagyobb rendet, fegyelmet próbáljátok megvalósítani.

Ami a túraevezést és a szabadidő versenyzést illeti, folytassátok a klub régi hagyományait, támaszkodjatok a mindenkori lelkes, régi veteránokra, az ő lelkesedésükre, sportág szeretetükre, amelyre mindenkor szükség lesz. Ami ezt a tevékenységet, beleértve a klubéletet is, példaértékű és a jövőben is követendő.

Az elkövetkezendő időszakra kívánok a klub minden rangú, korosztályú és nemű versenyzőjének, az edzőknek, a vezetőknek eredményekben és sikerekben gazdag éveket!

Megköszönve az eddigi támogatást és bizalmat, csak a szép emlékekre gondolva, tisztelettel búcsúzom.

Fáth András
Mesteredző


Friss hírek

Cikk a 6-os szigetről, Rákos Péter kiegészítésével a Dunai Szigetek weboldalon
Repülés a Duna felett 2013. június 10-én, film az árvízről
A jövő a katamaránoké? Cikk a dunai személyszállítási tervekről a Mérnök Újság 2013. februári számában Elfogadták a mobilgát tervet. Bővebbet az Indexen.
A Fővárosi Közgyűlés 2013. február 22-i űlésére a mobilgát ügyében benyújtott dokumentumok.


Részletesen:

Klub sikerek az osztrák nyílt országos ergométeres bajnokságon (Preil Róbert írása)

Egy hónappal a magyar ergó bajnokság előtt került megrendezésre a verseny osztrák megfelelője 2013. január 20-án. A klub versenyzői Lőrincz Attila vezetésével részt vettek a Bécsben tartott megmérettetésen, melyen kiemelkedő eredményeket értek el.

A külkeres különítmény tagjai Götz Péter, Preil Béla, Lőrincz Attila, Gadányi Zoltána, Szomják Fruzsina, Preil Vivien, Preil Patrik voltak, kiegészülve Gaál Sándorral a Duna Sportklub versenyzőjével és Sebestyén Saronnal, aki civilben a Műegyetemi Evezős Club sorait erősíti.

Az egyéni eredmények közül kiemelkedő Götz Péter teljesítménye, aki 3:09.9-es idejével megnyerte a veterán „A” kategória 1000 méteren tartott versenyszámát. Szintén veteránként Preil Béla (3:10.9) a negyedik helyet szerezte meg a „B” kategóriában. A lányok közül az ifjúsági könnyűsúlyú versenyen második helyezést ért el Sebestyén Saron (7:52.6), míg Szomják Fruzsina (7:59.7) ugyanebben a versenyszámban hatodik lett. Normálsúlyban Gadányi Zoltána (7:39.1) az ötödik helyet vívta ki magának, Preil Vivien (7:46.3) pedig tizenkettedikként ért célba.

Hasonlóan jól teljesítettek versenyzőink az 500 méteres csapatversenyeken, melyeken négyfős csapatok vehettek részt. A veterán kvartett kimagasló teljesítményével aranyérmes helyezést ért el, a csapat tagjai: Lőrincz Attila, Gaál Sándor, Götz Péter és Preil Béla, átlagidejük 1 perc 31 másodperc. A női ifi csapatok versenyében a külkeres csapat az előkelő második helyezést érte el. A csapat tagjai: Szomják Fruzsina, Gadányi Zoltána, Preil Vivien és Sebestyén Saron, átlagidejük 1 perc 46.5 másodperc lett.

FELHÍVÁS!
A lány csapat második helyezéséért nem kapott ezüstérmet, ezért felkérek minden tagot annak megvitatására, hogyan honoráljuk nagyszerű teljesítményüket. (Kezdetnek mindenképp kijár nekik egy alapos hátbaveregetés.)

Az osztrák ergó OB-n való részvétel szellemi atyja Lőrincz Attila, kérdésünkre elárulta, hogy a versenyzői felkészülésének részeként iktatta be ezt a versenyt, mint felmérőt a magyar bajnokság előtt. A csapat tagjai jórészt az elvártnak megfelelően, vagy jobban teljesítettek, a levont tanulságok alapján pedig gőzerővel folytatódhat tovább a felkészülés.

Végezetül álljon itt még egy örömhír: a pontversenyben a Külker negyvenháromból a 16. helyen végzett, elsőként a magyar csapatok között.

A versenyről további információk olvashatók az
osztrák evezős szövetség honlapján.

Síelés hegynek fölfelé?! írta: Preil Róbert

Véget ért a Szlovákiában tartott kéthetes sífutó tábor, mindenki épen és egészségesen hazatért. Kétségkívül jó kizökkenni a téli edzések egyhangúságából, megtörni a hosszú ergón leevezett kilométerek monotonitását. A kiegészítő edzések fontos szerepet játszhatnak a sportolók felkészülésében. Nem elhanyagolható pszichológiai hatásuk mellett úgy javíthatják a sportoló erőnlétét, hogy közben csökkentik az egyoldalú terhelés okozta sérülések veszélyét. Számos mozgásforma lehet hasznos kiegészítője az evezős edzéstervének, az egyik éppen aktuális idényjellegű sportág ezek közül a sífutás.

A sífutás télisport, része az északisí sportcsaládnak (és a Téli Olimpia programjának) melynek során a sízők a havas terepen – általában – síbotok segítségével hajtják előre magukat a sílécen. A sífutáshoz speciális felszerelésre van szükség: futólécre, speciális síkötésre, ehhez illeszkedő cipőre, sifutó botra és megfelelő öltözetre. Ez utóbbi fontos tartozéka a szemüveg, a kesztyű, és a sapka. Maga a ruha attól függően változik, hogy milyen intenzitással szeretnénk sífutni. Nem szabad túlzottan beöltözni, mert az akadályozza a mozgást, ráadásul hamar beleizzadhatunk, amitől meg fázni fogunk. A sportcélú sífutáshoz érdemes speciálisan erre a célra kifejlesztett sífutó öltözéket beszerezni

Ami az evezősök számára vonzóvá teszi az a kivételes állóképesség fejlesztő hatása. Az evezős versenyek energiaszükségletének nagy részét a szervezet aerob módon fedezi, azaz a különböző tápanyagokat oxigén felhasználásával égeti el. Ennek az energiaszolgáltató rendszernek a hatékonyságát javíthatjuk, ha növeljük a szervezet oxigénfelvevő képességét, más néven aerob kapacitását. Ez pozitív hatással van a sportoló teljesítményére, ugyanis oxigénhiányos állapotban a tápanyagok elégetésekor tejsav keletkezik, (többek között) ami acidózishoz, a szervezet savasodásához vezet, ez pedig teljesítménycsökkenéshez. Egészen a közelmúltig a relatív aerob kapacitás világrekordját két norvég sífutó tartotta 96 ml/kg/perces értékkel, és az élmezőnyben is nagyszámmal találhatunk sífutót.

Ezenkívül további előnye a sífutásnak az úgynevezett low-impact (kis ütődéssel járó) jellege, aminek az ízületek védelme szempontjából van jelentősége, így jobb választás lehet kiegészítő sportnak, mint például a futás. Hátránya viszont, hogy komoly koordinációt igényel, különösen a kezdők részéről, továbbá hozzáférhetősége mind időben, mind térben korlátozott. Bár ez utóbbi problémára nyújt megoldást a sífutás nyári változata, a
síroller.

Külkeres sikerek a XXIII. Országos Evezős Ergométer Bajnokságon írta: Preil Róbert

Evezős körökben február vége egyet jelent az országos ergó bajnoksággal. Idén 23-án került megrendezésre, Győrben - zsinórban másodszor - összesen 19 különböző versenyszámmal. A Fáth András és Lőrincz Attila által felkészített külkeres csapat jól szerepelt, versenyzőink gyakran állhattak föl a dobogóra.

A bajnokság az 1000 méteren tartott adaptív számokkal kezdődött, ezután a felnőtt férfi versenyzők mérhették össze tudásukat a szokásos 2000 méteres távon. Az első klubérdekeltség az U23-as korcsoport könnyűsúlyú versenyszámában induló Preil Patrik 13. helyezést ért el. A felnőtt könnyűsúlyúak között Lőrinczy Péter nagy küzdelemben ezüstérmet szerzett, csak a világbajnok és olimpikon Varga Tamás tudta maga mögé utasítani. Nyílt súlycsoportban Lőrinczy Ede 12. lett.

A felnőttek futamai után az ifjúsági számok következtek, ahol első érdekeltségünk könnyűsúlyú kategóriában Szomják Fruzsina volt, 4.-ként éppen hogy lecsúszott a dobogóról. A normálsúlyú ifi fiúké volt a verseny egyik legnépesebb versenyszáma ebben a mezőnyben Hüttl Frigyes a 35. helyezést érte el.

A legtöbb indulónk női serdülő I-es kategóriában volt, ebben a számban két versenyzőnk is felállhatott a dobogóra: Gadányi Zoltána 7:35.9-ces időeredménnyel a második lett, Preil Vivien 7:41.7-tel közvetlenül utána érkezett be, ezzel a bronzérmet szerezte meg, ötödikként pedig Juhos Babett ért célba. A serdülő II-esek között Gadányi Violetta a 13. helyen végzett.

Férfi serdülő I-es kategóriában második helyen ért célba és ezzel ezüstérmet nyert Telegdi Bendegúz 6:34.4 tizedmásodperces eredménnyel. Ugyanebben a számban 21. lett Porkoláb Gábor László. Az egy évvel fiatalabbak között Gyenge Ákos 17. lett.

Utolsó érdekeltségünk a veterán futamok B kategóriájában induló Götz Péter volt, aki Bécsben húzott eredményét több mint két másodperccel megjavítva megnyerte a versenyszámot, ezzel 2013-ban ő az osztrák-magyar bajnok.

A remek eredmények mellett egy kevésbé örömteli hírt is közölnünk kell. Sajnos a Külker is érintett volt az összesen 10 versenyző kizárásában, akik nem jelentek meg időben a mérlegelésnél. Fontos megjegyezni, hogy – eltérően a vízen rendezett versenyektől - az ergó bajnokságon minden egyéni indulónak mérlegelnie kell, a normálsúlyúaknak is, mert ennek hiányában nem számítható a watt/testsúly.

Ettől eltekintve összességében a verseny mérlegét tekintve pozitív eredményről számolhatunk be, külön örömre ad okot az utánpótláskorúak kiváló szereplése, ugyanis az utóbbi években megfogyatkoztak a felnőtt versenyzők, jó látni, hogy egy erős generáció lép a helyükbe. Ráadásul indulóink többsége egyéni csúcsot húzott a versenyen, bizonyítva a téli felkészülés eredményességét. Ezúton is gratulálunk minden indulónak és az év további részére is sok sikert kívánunk. A részletes jegyzőkönyv
a Magyar Evezős Szövetség honlapján olvasható

Beszámoló a 2013-as kis- és csapathajós válogató versenyről írta: Preil Róbert

Április 13-án és 14-én a Velencei-tavi evezős pályán került megrendezésre idén a kis- és csapathajós válogató verseny, amelyen klubunk versenyzői kiemelkedően teljesítettek.

A korábbi hetek esőzései nyomán, a pálya környékén meglehetősen ingoványos volt a talaj, szerencsére az evezést ez nem hátráltatja, legfeljebb a hajók vízre tételénél okozhatott némi bonyodalmat a néhol bokáig érő víz. Ennek ellenére az időjárás kegyeibe fogadta a versenyen résztvevőket, meleg napos idő volt, egyedül a szélre lehetett „panasz”, de a Velencei-tavon ezt már megszokhattuk.

Az első nap előfutamai és középdöntői során számos egységünknek sikerült kiharcolnia a továbbjutást a döntőkbe, illetve kisdöntőkbe. A Fáth András által felkészített versenyzők közül Preil Patrik férfi felnőtt könnyűsúlyú egypárevezősök között a 10-ik helyezést szerezte meg a kisdöntőben. A normálsúlyú mezőnyben ugyancsak kisdöntőben 9. helyen végzett Rozsos Péter. Serdülő szkiffben Telegdi Bendegúz bejutott a döntőbe ahol az 5. helyen sikerült célba érnie.

Lőrincz Attila csapatából Szomják Fruzsina a női ifjúsági egypárevezős számban nagyszerű versenyzéssel bronzérmet szerzett. Az egy évvel fiatalabb Preil Vivien serdülő szkiffben pedig a dobogó legfelső fokára állhatott föl, megszerezve ezzel a Külker első győzelmét a versenyen. Szintén serdülő számban indult Juhos Babett, aki kormányos nélküli kettesben indult Döbrentey Rékával a Bajai Spartacus kiválóságával. Magabiztosan utasították maguk mögé a mezőnyt, megszerezve ezzel az aranyérmet. A nap utolsó örömhírét a Gadányi nővérek biztosították serdülő dublóban elért első helyezésükkel. Violetta és Zoltána csaknem fél perces előnnyel értek célba, ami igazán rendkívüli teljesítmény.

A verseny második napján zajlott a csapathajós tájékoztató verseny, melyen az előző napi teljesítményükhöz méltó folytatással kényeztettek minket a külkeres csapat versenyzői.

Miután egyéniben már bizonyítottak Preil Vivien és Szomják Fruzsina dublóban is megmutatták, hogy mire képesek. Eredményük figyelemre méltó különösen annak fényében, hogy ifjúsági kategóriában indultak, Fruzsina első éves ifiként, Vivien pedig másodéves serdülőként. Győzelmükkel egy újabb aranyéremmel lettek gazdagabbak ők és mi is.

A fiúk közül Bartha Zoltán és Békési Máté könnyűsúlyú kétpárevezősben 5. helyen végeztek, alig egy másodperccel lemaradva a Simon Gergely és Tamás Bence alkotta válogatott csapattól. Lőrinczy Péter és Rozsos Péter ugyancsak 5. helyet ért el normálsúlyú dublóban. Utolsó érdekeltségünk a férfi serdülő négypárevezősök döntője volt, ahol a Külker-Mosonmagyaróvár versenyegyesülésből ezüstérem született. A csapat tagjai a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület részéről Baróti Gábor, Schopf Barnabás és Mészáros Richárd voltak, klubunkat pedig Telegdi Bendegúz képviselte.

Összességében a külkeres csapat nagyon sikeresen szerepelt ezen a nagy téttel bíró versenyen, ami azért is jó hír, mert akik itt remekeltek azok jó eséllyel pályázhatnak a válogatottságra, ezzel pedig a továbbiakban nem csak klubunk, hanem hazánk hírnevét is öregbíthetik szélesebb plénum előtt.

Tájékoztató a Külker 2013-as közgyűléséről

Április 19-én 5 órától tartotta meg klubunk az éves rendes közgyűlését. A főbb témakörök az előző évi beszámolók, az új tagok megválasztása, a jövő évi tervek és a 2013-as költségvetési terv megvitatása voltak.

A levezető elnök Mihály Tibor klubelnök nyitotta meg a közgyűlést az elnökségi beszámolóval. Először megerősítő szavazást tartottak az egybegyűltek arról a már korábban megszavazott javaslatról miszerint a klub vegye fel az Külker Evezős Klub Óbuda nevet. Ehhez a kerületi önkormányzat 2012-ben hozzájárult, a tagság pedig ismételten megszavazta a módosítást.

Elnök úr azzal folytatta, hogy Óbudán kiemelt sportegyesületté váltunk, ennek köszönhetően az önkormányzat éves rendszerességgel támogatja egyesületünket.

Ezután következett a pénzügyi beszámoló, melyből kiderült, hogy a tavalyi évben a bevételek és kiadások mérlege egyensúlyban volt. A következő napirendi pont az előző év eredményei voltak: az elnök úr külön kiemelte Rozsos Pétert, aki a tavalyi évben az Ifjúsági Európa Bajnokságon ifi négypárban negyedik helyet szerzett, valamint az ORV-n résztvevő női serdülő csapatot: Preil Vivient, Szomják Fruzsinát és Juhos Babettet valamint az akkor még mohácsi színekben versenyző Gadányi Zoltánát.

Beszámolt arról is, hogy immár minden korosztállyal külön edző tud foglalkozni: Fáth Andrásé a férfi csapat serdülőtől fölfelé, Lőrincz Attila edzi a lányokat ugyancsak serdülő korcsoporttól. Bárczi Fruzsina és Preil Róbert edzi a 15 év alatti gyerekeket, Varga István pedig a kezdő felnőtt evezősöket oktatja.

Az Elnökség beszámolója után következett a Felügyelő Bizottság jelentése és a Közhasznúsági jelentés, melyeket a tagok egyhangúan elfogadtak. Ezt követte az új tagok megválasztása összesen 10 új taggal (köztük e sorok írójával) bővült a klub tagsága. A most felvett klubtagok: Preil Vivien, Preil Róbert, Preil Béla, Stollmayer Ákos, Gyenge Ákos, Telegdi Bendegúz, Paulik Róza, Királyi Balázs, Turóczi Ágota, Békési Máté.

Ezután a jövő évi költségvetés irányszámai kerültek megvitatásra, melyeket a közgyűlés elfogadott. Ezenkívül szó esett egy új versenyről, a nulladik túrafordulóról, melyen a tervek szerint az utánpótláskorúak elindulnak majd, és remélhetőleg a tagok közül is mind többen vesznek majd részt rajta.

Sport XXI Országos Döntő és Utánpótlás Ergométer Bajnokság

Klubunk tavaly ősztől kezdve járta a kerületi iskolákat, hogy 500 méteres ergó teszttel felmérje a felső tagozatos diákokat. A legjobb eredményeket produkáló nebulók továbbjutottak a fővárosi döntőbe, az ott jól teljesítő tanulók pedig kvalifikálták magukat a múlt hétvégén tartott Országos Döntőbe.

Eredetileg márciusban került volna sor az esemény megrendezésére, de a rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel a Magyar Evezős Szövetség elhalasztotta a rendezvényt.

Április 20-án, szombaton a budapesti Lőrinci Sportcsarnokban végre kiderülhetett kik 2013-ban korosztályuk legjobbjai. A Sport XXI keretei között a nem igazolt versenyzők mérhették össze tudásukat, az egyesületek versenyzői számára pedig ugyanezekben az évfolyamokban megrendezték az Országos Utánpótlás Ergométer Bajnokságot, melyen klubunkat Csókay Bernadett képviselte: nagyszerű versenyzéssel 7. helyen végzett az 1999-ben születettek között 1500 méteren.

Az iskolák versenyeiben a Külker által felkészített Fodros Általános Iskola és Medgyessy Ferenc Általános Iskola tanulói vettek részt, méghozzá kiemelkedő eredményekkel. Ez elsősorban a testnevelő tanárok érdeme, akik szabadidejükben kísérték el diákjaikat, nekik ezúton is köszönjük áldozatkészségüket.

A pontverseny eredményét május 14-én a Magyar Sportok Házában hirdeti ki a MESZ, az eredmények pedig a szövetség honlapján tekinthetők meg.

Válogatott mezben a Külker Evezős Klub Óbuda versenyzői

A Kis- és Csapathajós Válogató Versenyen elért nagyszerű eredmények után Lőrincz Attila női csapata a dr. Simády Béla emlékversenyen is tarolt, ezzel kivívták a további nemzetközi versenyeken való indulás jogát – immár válogatott színekben.

Az április 27-én és 28-án Szegeden megrendezésre került verseny volt az utolsó lépcsőfok a lányok számára a válogatottság felé. Gadányi Zoltána és Gadányi Violetta serdülő kétpárevezősben harcolta ki magának az elsőséget, Preil Vivien pedig hajszállal lemaradva második lett szkiffben. Mivel az előző válogató versenyen megnyerte a számot, a dublóval együtt kvalifikálta magát az Olimpiai Reménységek Versenyére. A Juhos Babett és Döbrentei Réka alkotta Külker-Baja versenyegyesülés másodikként ért be a szegediek egysége mögött a kormányos nélküli kettesek futamában, ők ezzel B csapatként jutottak ki a megmérettetésre.

Női ifjúsági kétpárevezősben a Szomják Fruzsina és Preil Vivien állhatott a dobogó legfelső fokára, ezzel pedig kivívták maguknak a 2013-as Ifjúsági Európa Bajnokságon való részvételt.

Május 10-én a szlovákiai Pöstyénben mérhették össze tudásukat a Visegrádi Négyek négy tagországa (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) és Ausztria serdülő versenyzői. A remek magyar szereplést mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a pontverseny győztese idén Magyarország lett, amihez nem kis részben járultak hozzá klubunk versenyzői.

Első helyen végzett, és ezzel aranyérmes lett a Gadányi Zoltána és Gadányi Violetta alkotta kétpárevezős egység. Bajnokot avathattunk Preil Vivien személyében is, aki az egypárevezősök futamát nyerte meg. Döbrentey Réka és Juhos Babett kormányos nélküli kettesben pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk nekik hazai és nemzetközi vizeken egyaránt!

A Külker nyerte a Pünkösdi Regatta Vándorserlegét

Pünkösd hétfőjén került megrendezésre a Vízügyi Sport Club és a Ganz villamossági Evezős Klub közös szervezésében a Móritz László Emlékverseny (Pünkösdi Regatta). A versenyzők az 1000 méteres távon tehették próbára tudásukat, a verseny után pedig bográcsgulyás várta a megéhezőket.

A verseny remek alkalom volt az evezést csak nemrég kezdő gyerekek számára tapasztalatgyűjtésre, a bőséges éremeső remélhetőleg tovább fokozza a sport iránti lelkesedésüket. Szerencsére az érmekből a nagyobbaknak is kijutott, olyannyira, hogy az egyesületek közti pontversenyben a Külker végzett az első helyen, megszerezve ezzel a Pünkösdi Regatta Vándorserlegét.

Hírek a 2013-as Ifjúsági Európa Bajnokságról

Idén Fehéroroszországban, Minszkben rendezték meg a Ifjusági Evezős Európa Bajnokságot, ahol magyar színekben külkeres versenyzők is indultak ma Szomják Fruzsina és Preil Vivien személyében. A lányok kétpárevezősben mérték össze tudásukat az európai nemzetek legjobbjaival.

A szombati napon az előfutamok, illetve reményfutamok kerültek lebonyolításra. A külkeres dubló ötödik helyen ért célba, amivel még nem sikerült döntőbe jutniuk. Nem sok idejük volt kipihenni magukat, hamarosan újra rajthoz kellett állniuk. A reményfutamban sokáig negyedik helyen haladtak a lányok, majd ezer méteről elkezdték ledolgozni a lengyelekkel szembeni hátrányukat, végül az utolsó ötszáz méteren lehajrázták őket, ezzel harmadik helyen végeztek a horvát és a lengyel csapat mögött. Ezzel nem sikerült bejutniuk az A döntőbe, így holnap a B döntőben szoríthatunk nekik.

A magyar csapat többi tagja is ma esett át a tűzkeresztségen. Krenák Mihály és Bakaity Attila kormányos nélküli kettesben első helyen végeztek az előfutamukban, ezzel bejutottak a holnapi középfutamokba. A Jenei Domonkos és Priváczki Ákos alkotta férfi kétpárevezős egység harmadik lett az előfutamában, így nekik is reményfutamot kellett húzniuk, amit megnyertek ezzel pedig ők biztosították helyüket a holnapi középfutamokba. A nap utolsó magyar érdekeltsége a női szkiff volt, amiben Bertus Kitti képviselte hazánkat. Az előfutamban és a reményfutamban is harmadik lett, így vasárnap ő is megküzdhet a döntőbe jutásért.

vissza a főoldalra